4 Ekim 2021 Pazartesi

Tetris ya da Brick Game


90'lı yılların atmosferini soluyan herkesin rahatlıkla hatırlayacağı ya da tersine bir bakış açısıyla "hatırlamak bile istemeyeceği" efsanevi oyundur Tetris. Hepimize sinir harbi yaşatmışlığı vardır. Geceleri yatağa uzanıp gözlerimizi kapattığımızda yukarıdan düşen tuğla bloklarını, gün içerisinde elimize geçen her şeyi sanki birbirine uyumlu şekilde yerleştirmek zorundaymışız gibi dizmemizi sağlamıştır.

Tetris ya da Brick Game

Normalde bizim oynadığımız versiyon aslında Tetris değil, Brick Game olarak geçer. Elimizde taşıdığımız o basit oyun konsulunun üstünde de aynı şekilde Brick Game yazardı. Yüksek ihtimalle bu, telif sorunlarını aşmak amacıyla yapılmış bir isim değişikliğinden ibaretti.

Orijinal Tetris 1984 yılında Sovyet bilgisayar mühendisi Aleksey Pajitnov tarafından tasarlanmış. Bütün mantığı yukarıdan düşen ve çeşitli şekillere sahip tuğla bloklarını birbiri üstüne ve yanına yerleştirerek tek bir blok haline getirip patlatmak üzerine kuruludur. bu patlamaları tekli, ikili, üçlü ve dörtlü olarak yapabilir, hepsinde de farklı puanlar alırsınız. Yani oyun temelde son derece basit. Ama kendi adıma geçen yüzyılın en iyi bulmaca oyunlarından biri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Hızlanan bloklarla birlikte sadece yerleştirme becerisi değil bunu stres altında da yapabilme yeteneğinizi geliştiriyordunuz. Tabi bizim gibi 80'leri yaşayıp 90'lara adapte olmaya çalışan yeni yetmeler için stres çok önemli bir şey de değildi. Zira o dönemlerde hayatımızın tek önemli şeyi stres altında, üstünde, sağında ve solunda yaşamaktı.

Bir de bu oyuna sarmasaydık iyiydi aslında diye de çok düşünmüşümdür. Sorunlar bini aşmışken geceleri rüyalarımıza giren, level kasıcaz (o dönemlerde de vardı bu laf) diye saatlerimizi heba ettiren, aile içi kavgalara bile sebebiyet veren oyun olmasaydı da olurdu. :)

Diğer yandan ise çocukluğumuzun ve ilk gençliğimizin önemli bileşenlerinden biri olması, kendisini fena halde sevmemizi de sağlamıştır. O zamanlarda deli saçması şeyleri, şimdilerde olduğu gibi büyükler değil yalnızca çocuklar yapardı. Kafamız bir nebze olsun daha rahattı yani.

Bu arada oyunu oynarken, işi daha da zorlaştırmak için el konsolunu ters çevirip oynadığımız bile olmuştur. Yani bloklar aşağıdan yukarı giderken, alışkın olduğumuz yön tuşları ve blokları çevirme tuşları tersten çalışır hale geldiğinde zaten karışık olan sistemimiz bir daha toparlanamayacak bir hal almıştır. Hey gidi günler, hey...!

Oynamak isteyenler için link: https://tetris.com/play-tetris Ama bulabiliyorsanız, mutlaka hala bir yerlerde satılıyordur, en üstteki görselde görünen konsol halini satın alın. Sizin de biraz başınız yansın! :)




Hiç yorum yok: