2 Kasım 2021 Salı

Top Gun Film Müziği


Yakın zamanda gençlerle konuşurken yanlışlıkla "kaset"ten bahsettim. Bahsettiğime de pişman oldum. Hayatlarında hiç kaset görmemiş, ne olduğunu bilmeyen, ne işe yaradığını anlamayan tiplerle uğraşmak zorunda kaldım. Hayır, tamam hiç elinize geçmedi, kullanmadınız filan da kültürel olarak da hiç bir fikriniz yok mu hakkında yahu? Biz de plakları pek görmemiştik ama hiç de yadırgamadık zamanında. Bu yeni dönem gençler bir değişikler yahu. Z kuşağı filan da değiller, daha ötesine geçip "unknown" ya da direkt "error" kuşağı demek daha doğru. Bunların Ctrl + Z'si de yok!

Top Gun Film Müziği


Neyse... 80'lerdeki maceralara devam ediyoruz. Blue Jean dergisi ortalıkta sık dolanırken verdiği haberler ve posterlerle pek çok yönelimi belirliyordu gençler arasında. Dönemin ticari başarı sağlayan ya da sağlayacak filmleri de bu haber ve posterlerde yerini mutlaka alırdı. Tom Cruise, Kelly McGillis ve Val Kilmer'ın baş rolleri paylaştığı Top Gun filmi de bu şekilde kulağımıza çalınmıştı.

Filmden önce filmin müziğini daha doğrusu kasetini dinledik biz. Çünkü o zamanlarda filmler sinemalara geç gelirdi. Hem de öyle 1 - 2 hafta filan değil, birkaç yıl arayla geldiği bile olurdu. Şimdiki halimize şükretmenin ne kadar değerli olduğunu bizim gibi tipler çok iyi bilirler. Buna bir de 56K modem hatırlatması da ekleyeyim, anlayan anlamıştır zaten.

Dönemin parlayan ve yakışıklı yıldızı Tom Cruise ve güzeller güzeli Kelly McGillis hepimizi bir anda etkiledi tabi. Kasetin üstündeki fotoğraf bile bunun için yeterliydi. Bir de kasetin içindekileri duyunca olayın rengi değişmişti tabi bizim için. O zamanlarda çok bilmesek de Cheap Trick, Jerry Lee Lewis, Otis Redding, The Righteous Brothers gibi isimler bulunuyordu soundtrack'te.

Ama hepsinin önüne geçen tek şarkı olmuştu. O da Berlin'in Take My Breath Away'i idi. Şarkı teknik olarak bakıldığına tam tabiri ile "bir cacığa benzemiyor" ama dönemin ruhuna, melankolik ve saçma yapısına fena halde uyuyordu. Hemen hemen herkesin dinlediği ve beğendiği bir şarkıya dönüşmüştü.

Üstüne bir süre sonra da filmi izleme şansına sahip olunca epeyce motive olmuştuk. Ama teknik olarak bakıldığında film de şarkı gibiydi. Propaganda yönü ağır basan, romantik ve saçma. :) Ama güzel günlerdi işte...

Hiç yorum yok: