24 Eylül 2021 Cuma

Ziyaretçiler / Visitors (1984)


En iyi, en güzel, en muhteşem gibi listeleri olmayan biri olarak en etkilendiğim, en eğlendiğim, en heyecanla beklediğim ve o dönem en sevdiğim dizi olarak Ziyaretçiler'in adını anında veririm. Orijinal adıyla Visitors, daha sonraları tekrar çevrildiyse de eskisinden aldığım tadı bir türlü bulamadığımı belirteyim. Lakin hiç de fena değildi. Bütün sıkıntı dizide Michael Ironside'ın olmamasıydı. :)

Ziyaretçiler / Visitors (1984)


Cumartesi akşamları geç saatlerde yayınlanırdı o zamanlar. Günün yorgunluğu üstüme fena halde çökmüşken bile gözümü kırpmadan, yerimde duramadan, hatta tam anlamıyla gaza gelerek izlediğimi çok iyi hatırlıyorum. Konu fazlasıyla klasik şimdiden oraya doğru bakıldığında. Dünyaya iyi niyetlerle geldiklerini söyleyen ama bir anda konuyu tersine çeviren uzaylılarla insanların mücadelesi. Ama karakterler, insanda yarattığı merak duygusu, basit ama korkutucu fikirler ile izleyeni avucunun içine kolayca alıyordu.

Bütün yaşadığı aksiyona, kavga dövüşe rağmen kıyafetleri bir türlü kirlenmeyen kameraman Donovan (Marc Singer), sade güzelliği ile insanı mest eden Dr.Julia Parrish (Faye Grant) ve efsanevi kişiliği, kodum mu oturturum tavırları, siz yokken biz buralarda at oynatırdık bakışları ile Tyler (Michael Ironside), bir dönem boyunca aileden biri gibiydiler. Donovan'ı çok sever, Julia'a hasta olur ama Tyler'a efsanevi bir hayranlıkla bakardık.

Unutmadığım ve izlerken fena gaza geldiğimi hatırladığım bir sahne var diziden. Tyler ve ekibi uzaylıların karargahına saldırıyorlar. Elemanlar saklanarak ateş ederken Tyler elinde otomatik silahla dimdik üzerlerine yürüyerek ateş ediyordu. Karargah ele geçirildiğinde balkondaki direkte asılı olan uzaylı bayrağını indirmeye çalışıyorlar ama bir türlü beceremiyorlardı. Tyler sert bir bakış atıp silahıyla demire bağlanan bayrağın bağlarını koparıyordu. Fenaydı diyorum... çok fena!

Tabi rol model olarak alınmaması da gerekirdi Tyler'ın. Zira mahalle arasındaki oyunlarda gaza gelip birbirimize giriyorduk acayip bi şekilde. Dizideki aksiyonu gerçek hayatta yaşayacağız diye kaç metre yüksekliklerden atlayıp, sokaklarda kaç tane takla attığımızın haddi hesabı yok!

Hayatımızın garip ve güzel günlerini bir arada yaşadığımız 80'lerin en keyif verici yanlarından biriydi Visitors. Kişisel arşivde bulunan dizilerden biri olduğunu da belirteyim. Şimdilerde izleyene pek yavan gelecek olan efektleri, fare yiyen uzaylıları ve Tyler'ı ile akıldan silinmeyecek bir TV fenomeni olduğunu da söyleyeyim.

*Diziyi bilenler Diana'dan (Jane Badler) bahsetmediğimi farketmişlerdir. O başlı başına bir yazının konusu olabilecek niteliklere sahip, o kadarını söyleyeyim...


1 yorum:

Unknown dedi ki...

Evet bencede zamanının en keyif veren dizisiydi, makaleyi okurken dizinin birçok sahnesini yeniden hatırladım.