30 Ekim 2021 Cumartesi

Şok / Shocker (1989)

80'li yılların bitişinin en görkemli işlerinden biri de bu filmdir diye düşünüyorum. Temelde sinematik anlamda muhteşem, olağanüstü bir senaryoya sahip, insanı duygu seline boğan bir film değil tabi ki. Ama 80'li yıllar düşünüldüğünde tam da o 10 yıllık sürece yakışan bir film. Bildiğin deli saçması...

Şok / Shocker (1989)

Korku gerilim türünün en önemli yönetmenlerinden Wes Craven imzalı film, teknoloji ve kara büyünün birleşim noktasını temel alıyor. İkisi bir arada olmaz demeyin. Craven yapınca oluyor. Kaldi ki Chucky'i hatırlayanlar bu kara büyü işlerinin ne enteresan olduğunu, her alana bulaşabileceğini çok iyi hatırlar.

Film futbol takımı oyuncusu Jonathan'ın rüyasında ailesinin öldürülmesini görmesiyle başlıyor. İdmanda direğe çarpıp kafa travması yaşayan eleman gece rüyasında ailesinin öldürülüşünü görürken bir yandan da katille kapışıyor filan. Sonra kan ter içinde uyanıyor ve endişelenip eve gidiyor. Ailesinin öldürüldüğünü görünce rüyasındakilerin gerçek olduğuna inanıyor. Polislere fazlaca dil döküp anlatmaya çalışsa da işin içinde deli saçması pek çok şey olduğu için kimseyi inandıramıyor.

Sanırım en son babası olan polis çocuğun dediklerini ciddiye alıyor ve TV tamircisi katil Horace Pinker'ı yakalıyordu. Adamın adını çok iyi hatırlıyorum. Sayesinde bir dönem elektrikten ve rüyalardan korkmuşluğum vardır çünkü. Spoiler verip filmi hiç ettiğimi düşünüyorsunuz ama bu anlattıklarım filmin ilk 15-20 dakikası falan. Asıl hikaye buradan sonra başlıyor ama izlemek isteyen olur ihtimali üzerinden devamı ile ilgili bilgi vermeyeyim.

Sonuçta, başta da söylediğim gibi muhteşem bir filmle karşı karşıya olmamakla birlikte 80'lerin atmosferini, ruhunu, 90'lara geçiş dönemini en iyi hissettiren filmlerden biridir kendisi. Korku filmi olması da işin içine fazlasıyla ironi katıyor.

Korku gerilim türü filmlerden hoşlananların mutlaka izlemesi gerekenlerden. Türün günümüzdeki örneklerinde çok farklı. Ayakları yere basmayan ama gerçek olabileceğine sizi fena halde ikna eden yapımlardan biri. Bir dönemin bitişi için de tam anlamıyla görsel bir şölen.

Filmde kullanılan müzikler ise başka bir hikaye. Bonfire, Megadeth, Iggy Pop gibi isimlerin yer aldığı soundtrack 80 - 90 sentezi.80'lerin hareketli, kendi ruhuna sahip ama sefil tarzının kendi kimliğini aramaya çıkmış 90'lar müziği ile buluşması. 

Film her anlamıyla izlenmeye değer. Eleştirmenlerden ne tür eleştiriler aldığına, IMDB'de kaç puan verildiğine filan da bakmayın. Bazı filmler bunların hepsinden bağımsızdır. Şok da onlardan biri.

Hiç yorum yok: