18 Ağustos 2021 Çarşamba

Mavi Ay / Moonlightning (1985)


Bruce Willis'i hem dünyaya hem de bize tanıtan, fena halde eğlenceli, sıkça komik, aksiyon dozu iyi ayarlanmış bir TV klasiğidir Mavi Ay. David Addison, Jr. ve Madeline 'Maddie' Hayes'in işlettiği ya da daha doğru söylemek gerekirse işletmeye çalıştığı dedektiflik bürosunun ve müşterilerinin çevresinde dönen hikayeleri anlatır.

Mavi Ay / Moonlightning (1985)

Dönemin etkili ve etkin TV yapımı yaratıcılarından Glenn Gordon Caron tarafından tasarlanan dizi 1985 yılında yayına başlamış ve 1989 yılında 66. bölümle birlikte yayın hayatını sonlandırmış. Baş rollerini Cybill Shepherd, Bruce Willis, Allyce Beasley, Curtis Armstrong ve Jack Blessing'in paylaştığı dizi döneminde ciddi anlamda rating rekorlarını ve ödülleri toplamış.Toplamda 60 kez ödül adaylığı bulunan dizi, bunlardan 19 tanesini kazanmış. Ki bu 19'un 6 tanesi de Prime Time Emmy ödüllerinden oluşuyor Yani ciddi ve büyük bir başarı.

Dediğim dedik, kurallara uymaya özen gösteren, mümkün olduğunca ciddiyetini koruyan Maddie'ye karşılık, umursamaz, kendi halinde, dağınık David Addison; ortaklaşa sayılabilecek bir şekilde dedektiflik bürosu yönetiyorlar. Amerikan tarzı bu dedektiflik büroları genelde birilerini takip etme üzerine kurulu olsa da o dönem sıkça rastlanan, her işe burnunu sokarak bir dolu cinayetin ve suçun arasında kalma durumu Mavi Ay'da da sıkça karşımıza çıkıyordu.

Farklılık ise bütün bunlar olurken David ve Maddie arasındaki seksüel gerilim ve komik durumlar işi daha keyfili ve eğlenceli hale getiriyordu. O dönemi yaşayıp da bu diziyi izleyenler pek çok ayrıntıyı hatırlayabilecekleri gibi unutmuş olanlar ise dizinin tema müziğini duydukları anda akıları başına gelir.

Benim seksenlerdeki enteresan ve garip çocukluğumun en eğlenceli taraflarından birini oluşturan TV bağımlılığının karşıma çıkardığı, dönemin en iyi işlerinden birini eksiksiz olarak izlemiş olmaktan mutluluk duyuyorum. Belirtmeden geçmeyeyim, Bruce Willis günümüzde pek çok kişi tarafından seslendirilse de o yıllardan başlayarak uzunca bir süre Alev Sezer tarafından sesine hayat verilmişti. Alev Sezer vefat ettiğinde Addison'ın sesi de bir daha geri gelmemek üzere kulaklarımızdan silindi.

Dizinin en az kendi kadar bilinen müziği eşliğinde açılış sekansı aşağıda. Şarkının adı Clair de Lune ve seslendiren de The Edwin Davids Jazz Band. Bulabilirseniz ya da bir gün karşınıza çıkarsa Mavi Ay'ı mutlaka izleyin!

Hiç yorum yok: