11 Ağustos 2022 Perşembe

Tremors (1990)

Bu filmin Türkçe adını hiçbir zaman öğrenemedim. Hoş, öğrenmek için de hiç çaba sarf etmedim çünkü zaten fonetik açıdan kulağa acayip güzel gelen bir adı var. Film de adı gibi izlemesi keyifli, eğlencelik, hatta ara ara tekrar izlenebilecek cinsten bir film. Öyle aman aman bir şey beklemeyin, bildiğiniz Amerikan Pop Corn sineması örneklerinden. Ama belki de en iyilerinden biri. Zira, filmin içinde olması gereken her şey tam kıvamında kullanılmış durumda.

80'lerde dans konulu filmleri izlediyseniz Kevin Bacon'ı tanımama şansınız yoktur. Footloose ile bir hayli öne çıkmış, boş durmamış ve kariyerine Flatliners, Tremors, JFK gibi filmlerle devam etmiş abilerimizden biridir. Tipi bana hiç hoş gelmese de izlemediğim filmi yok gibidir. Adam oynadığı rolün hakkını fazlasıyla verince durum böyle oluyor. Anlaşıldığı üzere filmin oyuncularından biri Bacon. Diğeri ise daha enteresan bir tip olan Fred Ward. Bu eleman Remo: Unarmed & Dangerous gibi tuhaf kült aksiyon filmlerinden Henry & June gibi filmlere, Chain Reaction gibi popüler bilim kurgulardan Corky Romano gibi dandirik komedilere kadar her yerde oyunculuk sergileyebiliyor.

Eh şimdi bu ikisi baş rollerde. Amerika'nın ıssız ve unutulmuş, küçücük bir kasabasını da fon olarak düşünün. Karşılarında da yerin altından ilerleyip tozu dumana katan, ses çıkaranı yiyip bitiren yeraltı canavarını (filmin Türkçe adı da buymuş zaten) hayal edin! Ortaya 90'lı yılların en eğlenceli filmlerinden biri çıkıyor.

Bazen gerilip strese giriyorsunuz izlerken, bazense gülmekten katılıyorsunuz. Ama canınız hiç sıkılmıyor. 1,5 saat boyunca sürekli olarak keyif alıyorsunuz. Filmin formülü fena halde tutmuş. O kadar ki daha sonra 5-6 devam filmi yapılmış. Hepsini izlemiş biri olarak ilk filmi tek geçer, ikinci hakkında da iyi konuşurum. Ama diğerleri sadece Michael Gross için izlenir ki kendisi konumuz olan filmde Burt Gummer karakteriyle efsanevi bir kişilik yaratır. Adamın her hareketine ya da düşüncesine gülünür mü? Burt'e gülünür.

Bu tarz eğlencelik filmler artık pek fazla yok. Özellikle son yıllarda hiç rastlamadığımı söyleyebilirim. Arada benzer formülle yapılan işler olmakla birlikte hiçbiri de bu tarz filmlerin onda biri kıvamına gelemiyor. Eğlenceli bir film izlemek istediğinize Tremors sizi kesinlikle yanıltmaz.

Hiç yorum yok: